1. Büyük Görevleri Parçalara Ayırma
- Özet: Çok kapsamlı veya belirsiz görünen işleri küçük, yönetilebilir parçalara bölmek, göz korkutmayı azaltır ve işe başlamayı kolaylaştırır.
- Somut Örnek: Bir kitap yazacaksanız önce "Araştırma yap", "Bölüm başlıklarını belirle", "Giriş bölümünü yaz" gibi adımlara ayırabilirsiniz.
2. Zaman Bloklama (Time Blocking)
- Özet: Belirli zaman dilimlerini belirli işlere ayırarak o süre boyunca başka hiçbir şeye odaklanmamak. Bu, verimliliği artırır ve zaman yönetimini kolaylaştırır.
- Somut Örnek: Sabah 9.00-10.00 arası sadece e-posta cevaplamak için zaman ayırıp bu süreçte telefon bildirimlerini kapatmak.
3. 2 Dakika Kuralı
- Özet: Eğer bir işi iki dakika veya daha kısa sürede yapabiliyorsanız, onu ertelemeden hemen yapın. Böylece ufak işlerin birikmesini önlersiniz.
- Somut Örnek: Gelen bir e-postaya hızlıca cevap vermek ya da bir belgeyi hemen imzalamak gibi kısa süreli görevleri anında halletmek.
4. Dikkat Dağıtan Unsurları Azaltma
- Özet: Dikkat dağınıklığı çağımızın hastalığıdır; odaklanmayı bölen ya da zorlaştıran tüm etkenleri uzaklaştırmak gerekir.
- Somut Örnek: Telefonda kurulu sosyal medya uygulamalarını kaldır; bilgisayarda çalışan dikkat dağınıklığına yol açacak etkenleri sınırla.
5. Pomodoro Tekniği Kullan
- Özet: Yoğun bir şekilde 25 dakika çalış; 5 dakika ara ver; bu döngüyü 4 kez tekrarla ve ardından uzun bir ara ver.
- Somut Örnek: Pomodoro tekniği, odaklanmış bir şekilde uzun süreler çalışmak için iyi bir metoddur; mümkün oldukça uygula ve süreleri, kendi durumuna göre değiştir.
6. Görevleri Delege Etmek
- Özet: Her işi kendiniz yapmaya çalışmak yerine, mümkün olan görevleri başkalarına devrederek zaman kazanmak ve daha önemli işlere odaklanmak; bunun için mümkün olduğunca nitelikli bireylerden destek istemek.
- Somut Örnek: Rapor hazırlama sürecinde veri toplama kısmını ekip arkadaşınıza devretmek.
7. Bir Sorumluluk Sistemi veya Topluluk Oluşturmak
- Özet: Hedeflerinizi paylaşacağınız, birbirinizi motive edeceğiniz bir çevre veya hesap verme mekanizması oluşturmak, erteleme davranışını azaltır.
- Somut Örnek: Haftalık ilerleme toplantıları yapan bir çalışma grubu kurmak veya bir arkadaşla "Bu hafta şu görevi bitireceğim, sen de kontrol et" şeklinde anlaşmak.
8. Sağlıklı Bir Yaşam Stilini Önceliklendir
- Özet: Sağlıklı zihin ile sağlıklı vücut birbirine bağlıdır; birindeki olumlu / olumsuz değişiklik, diğerini de etkiler. Mümkün olduğunca sağlıklı bir yaşam stili takip etmeye çalış.
- Somut Örnek: Yaşam stiline düzenli egzersiz ve meditasyon gibi faaliyetler ekleyin.
9. İlham Verici Bir Çalışma Ortamı Yaratmak
- Özet: Dağınık, karanlık veya dikkat dağıtıcı bir ortamda çalışmak motivasyonu düşürür. Düzenli, aydınlık ve motive edici detaylara sahip bir ortam tercih edilmelidir.
- Somut Örnek: Çalışma masanızı sadeleştirmek, ilham verici bir poster asmak, masaya küçük bir bitki yerleştirmek ve yeterli ışık sağlamak.
10. Kendinizi Ödüllendirmek
- Özet: Tamamlanan hedefler veya aşamalar için küçük ödüller vermek, motivasyonu artırır ve bir sonraki göreve başlama isteğini güçlendirir.
- Somut Örnek: Belirli bir bölümü yazdıktan sonra sevdiğiniz bir dizi bölümünü izlemek veya kahve molası vermek.
11. Eisenhower Karar Matrisini Kullanmak
- Özet: Görevleri önem ve aciliyet derecelerine göre sınıflandırarak "Hemen Yap", "Planla", "Delege Et" ve "Sil" gibi kategorilere ayırmak. Bu sayede hangi görevin öncelikli olduğuna karar vermek kolaylaşır.
- Somut Örnek: "Müşteri toplantısı" (önemli ve acil olduğu için hemen yap), "Yeni eğitim modülü tasarımı" (önemli ama acil değil, planla), "Rutin rapor düzenlemesi" (acil ama daha az önemli, delege et) gibi kategorilere ayırmak.
Bu 11 yöntemi uygulayarak hem işlerinizi daha verimli şekilde organize edebilir hem de erteleme davranışını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.