KendimeYazilar.Net - 13.03.2022 - 17.09.2022 İstatistikleri
Altı ay önce, okuduğum, yazdığım, değerli bulduğum yazıları paylaşmak gibi kişisel bir amaçla yola çıktığım bu sitede altı ayı devirdik; geldiğimiz noktayı sizlerle de paylaşmak istedim; benzer bir çalışmayı bundan sonra da her üç ya da altı ayda bir yapmak istiyorum; nereden gelip nereye gittiğimizi görmek, bu video çağında hâlen özgün yazılı içeriklerin ne kadar ziyaretçi çektiğini görmek ve göstermek açısından.
Bu ara raporu yazmamın nedeni, aklında benzer fikir olup da neyi nasıl yapacaklarını ve ne sonuç alacaklarını merak eden kişilere de yol göstermek.
Yola çıkarken aklımda ne farklı kategoriler ne de düzenli güncelleme fikri vardı; hepsi yolda gelişti; bugün geldiğimiz noktada bu site, son iki haftalık kısa bir yaşam tatilini saymazsanız, ilk günden bu yana her Cuma, genellikle sabah erken saatlerde güncelleniyor; mümkün olduğunca bu rutinden şaşmamaya çalışıyorum; elimden geldiğince de devam ettireceğim. Konu içerikleri uzun olduğu için aşağıdaki şekilde açılır başlıklar içerisine yazdım; her bir bölümü görüntülemek için başlığa tıklayıp işiniz bitince kapatın :)
İçerik Listesi
Bugün geldiğimiz noktada, sitede, altı farklı kategori altında toplam 21 içerik görmektesiniz; bunun için ana sayfaya dinamik bir liste ekledim; her güncellemeyi tarih sırasına göre bu listeye ekliyorum; genel tabloyu buradan da görmek mümkün.
Bu içerikleri şöyle oluşturuyorum; belirli konularda zaman zaman kendim yazdığım, herhangi bir intihal içermeyen (ki neden içersin, kime ne borcum var) yazılarımı, “YAZILAR” başlığı altında biriktiriyorum; yazı konuları tamamiyle kişisel ilgi alanıma giren, merak ettiğim konulardan oluşuyor. KİTAPLAR bölümü, yıl içerisinde okuduğum, roman, öykü, hikaye dışındaki kitaplardan çıkardığım notlar; “TERCÜMELER” okuduğum yabancı yayınlarda karşılaştığım ve keyifle çevirdiğim makalelerden meydana geliyor. “SHORTFORM İÇERİKLERİ” içerikleri, aynı zamanda üyesi olduğum platformdan hoşuma giden içerikler; “SEÇKİLER & DERLEMELER”, ileride içeriğini daha da geliştireceğim, belirli konularda net üzerinde yer alan kaynakları bir araya getirmeye çalışacağım, curation - kürasyonlar anlamına geliyor ve son olarak da ilk göz ağrım, “UKRAYNA - RUSYA SAVAŞI”, bu savaş ilk çıktığında, tarafsız bir gözle yazılan makaleleri ele aldığım bölümdü, biraz eksik kaldığını itiraf etmem gerekiyor.
Şu anda bu kategoriler, temel olarak, ele aldığım içerikleri eklemek için bana yeterince alan tanıyor; belki ileride kendi yazdığım Öyküleri ekleyeceğim bir bölüm daha oluşturacağım; şu an için yeterli; o zaman geldiğinde tekrar bakarız.
Kullandığım Yazılımlar ve Maliyetleri
Bu siteyi oluşturma aşamasında, bir parça içerik bilgim de olan Wordpress kurma konusunda gittim geldim ancak sonrasında, kendi kişisel ve iş amaçlarım için de kullandığım Notion’da karar kıldım. Elbette kullandığım yazılımların bir maliyeti var. Gelir bölümü ise bu yazının en sonunda.
Notion
Bu siteyi kolayca oluşturabilmemin temeli aslında Notion. Temel anlamda bir not tutma, içerik hazırlama ve kolay veritabanı yaratma uygulaması olarak nitelendirebileceğimiz Notion, kişisel içerik ve yaratıcılık anlamında kullanıcıya sınırsız olanaklar sunuyor. Siz yeter ki ortaya bir şeyler koymak isteyin. Notion’ı iki yıla yakın süredir gerek kişisel gerek iş amaçlarım için ücretli bir üyesi olarak kullanıyorum ve samimiyetle en azından denemenizi öneriyorum.
Maliyet: Personal Pro planındayım; aylık 4.-USD, yıllık 48.-USD ücreti var. Notion’ı bir çok başka amaçla da kullandığım için bence makul bir tutar. Ancak gayet kapsamlı bir şekilde kullanmak için temel ücretsiz üyelik seçeneği de var ve gayet kabul edilebilir.
Bu site içeriklerimi kolayca Notion üzerinde hazırlayıp, kategoriler altında yerleştirmek mümkün. Bu içerikleri Notion, kendi üzerinden de web yoluyla paylaşmaya izin veriyor ancak sitenin ismi, kısayollarını pek sevmedim açıkçası; dinamik yapıyı da, ne yalan söyleyeyim, biraz yavaş bulunca, bu içerikleri kolay yoldan barındırmak için yola çıktım ve MDX.one, Super, Potion & Popsy’yi inceledikten super.so üzerinde karar kıldım, ardından da google domains üzerinde kendimeyazilar.net alan adını satın alıp bu super.so üzerinden entegre ettim.
Super.So
Super.so özetle, Notion’dan seçtiğiniz dinamik içeriği, kolay ve otomatik bir şekilde, statik içeriğe çevirerek çalışıyor; böylece son derece hızlı ve alan adınızı kolayca bağladığınız bir siteniz oluyor. Ben bu çözümü kişisel sitem için kullandım ama bir çok başka kullanıcı bu çözüm yoluyla profesyonel siteler tasarlayıp, yayınlıyor; ilginizi çektiyse bir bakın derim.
Şu anda bu amaçla kullanmıyorum ama bu sitenin, özellikle ücretli ve ücretsiz tema yönünden çok güzel bir desteği de var. Bir başka deyişle, içeriği Notion üzerinde oluşturup tamamiyle farklı bir yapıda Super.so teması seçerek yayınlayabilir ve zahmetsizce güzel bir site oluşturabilirsiniz. Aslında teknik özellikleri bunun çok ötesinde ama bunlar benim için bu aşamada yeterli.
Maliyet: Super.so’nun ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki temel üyelik çeşidi var. Kendi alan adınızı bağlamak istemiyorsanız ve Notion’dan sadece bir bölüm içerik kullanacaksanız, o zaman ücretsiz seçeneği gayet de işinizi görür. Ancak ben kendi alan adımı kullanmak istediğimden yıllık ödemeli ücretli üyelik aldım; aylık ücreti 12.-USD; yıllık ücreti bir seferde ödediğinizde 11 aylık para alıyor ve maliyeti 132.-USD oluyor.
Alan adımı bir yıllığına Google Domains üzerinden yıllık 75.-TL’ye aldım; diğer tutarların yanında oldukça düşük kaldı.
Son olarak, site istatistiklerini takip etmek için kullandığım notionlytics.com sitesinden bahsetmek istiyorum.
Notionlytics
Siteyi hazırlamaya başladıktan bu yana, en çok merak ettiğim şey, hangi içeriklerin ne kadar okunacağı, sitenin kendi başına nereden, ne kadar ziyaretçi çekeceği idi. Bunun için Google Analytics üzerinde çalışan Notion çözümleri aradığımda açıkçası Notionlytics ön plana çıktı.
Temel anlamda yaptığı şey şu: Google Analytisc hesabınızı Notion’un public sayfaları üzerine basit bir widget olarak olarak yerleştirmenize imkan sağlıyor. Ardından yine kendi sitesindeki profil sayfanız üzerinden, tüm bu istatistikleri anlaşılabilir bir şekilde kolayca önünüze döküyor. Bir aşağıdaki başlıkta bu ara yüzden görseller kullanıyorum; oradan kendiniz görebilirsiniz.
Temel plan ücretsiz ve oldukça işinizi görür; benim kullandığım paket bir üstü olan aylık ücreti 4.-USD olan paket; yıllık 48.-USD’ye geliyor. Aslında bu uygulamayı bir süre sonra kullanmaktan vazgeçmeyi de planlıyorum; çünkü super.so kendi içerisinde Google Analytics’u kodu gömme özelliği ile geliyor; böylece Google üzerinden bu istatistikleri kendiniz çok daha detaylı olarak görüntüleyebilirsiniz; benim durumumda bir süre daha kalsın istiyorum.
Ara Sonuç:
Gördüğünüz üzere, sitenin yıllık maliyeti bana 228.-USD’ye geliyor. Bunun 48.-USD’si Notionlytics’e ait ve aslında gereksiz; 180.-USD yıllık maliyet daha doğru bir rakam olur. Peki bu siteden herhangi bir gelir elde ediyor muyum? Bu sorunun cevabı da en alttaki Monetization - Siteden Gelir Elde Etme başlığı altında.
13.03.2022 - 17.09.2022 İstatistikleri
Sonunda geldik altı aylık istatistiklere, birazdan genel tablo ile başlayacağız; ancak öncesinde kısa bir bilgi paylaşmak istiyorum; bu sitenin içeriğini nasıl tanıttığımı merak ediyorsanız temel olarak üç mecra var diyebilirim. İlki, hangi konuda yazıyorsam, mutlaka Ekşi Sözlük’te ilgili başlığın altına bu içeriği ekliyorum; en fazla ziyaretçi sözlük yoluyla geliyor; ikincisi; üyesi olduğum ve birisinde 200 diğerinde ise 65 kişi olan iki arkadaş grubu whataspp ve mail listesi; burada toplam 265 kişiye hitap ediyorum; mutlaka onlardan gelen bakan oluyor; üçüncü ve son olarak ise, aslında sosyal medya ile aram pek olmamasına rağmen hem kendim takip edip hem de siteyi duyurmak için Twitter üzerinden anonim olmayan bir hesap açtım; aşağıda kuş simgesi de benim hesabıma işaret ediyor; buradan eklediğim içerikleri duyuruyorum ama hesabı oldukça pasif kullandığım için pek bir etkileşim aldığım ve buradan ziyaretçi kazandığım düşünülemez. Peki bakalım bu uğraşlarım sayılara nasıl dökülüyor; bu istatistiklerin hepsini Notionlytics arayüzünden aldım.
Önce genel tabloya bakalım dilerseniz:
Buna göre sitenin açıldığı ilk altı ayda, site içerikleri toplam 1.736 oturumda 3.248 kere görüntülenmiş. Dikkat edeceğiniz üzere bu görüntülemeler, her içerik eklediğim Cuma günü pik yapıyor, diğer günler daha düşük bir ortalamada seyrediyor. Buradan çıkaracağımız iki ara sonuç var: 1. İçeriğiniz kaliteli ise her güncelleme ile siteye ziyaretçi mutlaka geliyor. 2. Siteye daha çok ziyaretçi çekmek için daha sık içerik eklemek gerekiyor.
Burada temel bir seçim ile karşı karşıyaydım; ya ziyaretçi sayısını artırmak için haftada düzenli olarak iki günü hedefleyecektim; Salı - Cuma olarak ya da haftada bir güncelleme ancak sürekliliği tercih edecektim; ikinci yolu seçtim; çünkü zihni bir işle uğraşan herkes bunu düzenli olarak devam ettirmenin aslında ne kadar zor olduğunu bilir. Açıkçası hafta iki güncelleme ile başlayıp bir süre sonra pilimin bitmesi ve bıkma riskini almak istemedim; sonuçta bu site benim için bir side hustle - yan uğraş; yaşamımı kazandığım asıl işim, mesleğim değil; ayrıca işimin dışında iki ufak çocuğum ve eşimden oluşan bir de düzenli aile yaşamım var; bu siteyi tamamen kendi kişisel entelektüel zevkimi tatmin etmek için iş ve aileme ayırdığım vaktin haricinde yapıyorum, oradan vakit ve emek çalmak istemiyorum. Diğer yandan derdim ziyaretçi kasmak da değil; böyle olunca benim için sürdürülebilirlik haftada bir güncelleme ile gerçekleşiyor; bu nedenle şu an için siteye kazandıracağı ziyaretçi trafiğine rağmen henüz haftada iki eklemeye çıkmayı düşünmüyorum; belki ara ara eklemeler yaparım ama şu an için kuralım her Cuma sabahı güncelleme.
Şimdi gelelim kullanıcı sayılarına:
Görüldüğü üzere, bugüne kadar siteye 1.439 kullanıcı uğramış ve yukarıda belirttiğim oturumları yaratmış; bunun 1.421’i yeni üyeymiş; istatistiğin bu bölümünü anlamlandıramadım tam olarak nasıl oluyor :) Ancak göreceğiniz üzere, her Cuma güncelleme ile yeni kullanıcılar gelmeye devam ediyor. Buradan başka bir sonuç çıkartmıyorum.
Ardından gelelim bu sadece Türkçe içerikli siteye hangi ülkelerden ziyaretçilerin geldiğine:
Burada sadece üst bölümü aldım; liste aşağı doğru devam ediyor ve toplam 43 (kırküç) ülkeden oluşuyor! Elbette en çok görüntülemeyi Türkiye’den alıyoruz ama ardından gelen diğer ülkelerin sıralaması beni çok şaşırttı açıkçası; Türkçe konuşan nüfusun yurtdışı dağılımını düşündüğünüzde, Almanya ve Hollanda gurbetçilerimiz mantıklı geliyor ama ABD, İngiltere ve Brezilya’dan neden bu kadar çok görüntüleme alıyorum, hiç bir fikrim yok :) Listeyi ortadan kırptım; İtalya’nın altında 23 ülke daha yer alıyor ama oradan görüntülemeler üç ve altı olduğu için çok önemli değil diye düşünüyorum.
Peki bu kadar kişi gelip sitede ne kadar zaman geçiriyorlar derseniz onun da cevabı şu şekilde:
Siteye gelip de bir sayfayı görüntüleyenler, site üzerinde ortalama, 1 dakika 26 saniye vakit harcıyor; site içeriği saf okuma metinlerinden oluştuğu için bu sürenin internet standartlarına göre nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair bir fikrim yok; sanıyorum bu sürenin daha da artıyor olması bizim için daha iyi olacak; ancak bu veri şimdilik burada kalsın; üç ay ve ilk yılın sonunda tekrar kontrol edelim nasıl olmuş diye.
Ardından son istatistiğe geliyoruz; o da bugüne kadar hangi sayfanın ne kadar görüntüleme aldığı; bir başka deyişle sayfaların performansları:
Bu listeyi gözden geçirirken lütfen tüm yazıların aynı anda yüklenmediğini göz önünde bulundurun; bununla birlikte kimi yeni yazılar roket yaparken kimi eski tarihli içeriklerin arkalarda kaldığını görmek de mümkün. Ben de bir uygun zamanımda bunlar üzerinde biraz daha vakit harcayıp ziyaretçilerin hangi tür içeriklere daha çok ilgi gösterdiğine bakmak istiyorum. Oradan elde ettiğim cevapları bir sonraki değerlendirmede yazacağım.
İstatistiklerimiz bu kadar; düzenli bir ziyaretçi iseniz sonraki üç aylık karşılaştırmaya da bir bakın dilerseniz.
Monetization - Siteden Gelir Elde Etme
Yukarıda da belirttiğim üzere, bu siteyi öncelikle kendi kişisel zevkim için geliştiriyorum; dolayısıyla bir gelir beklentisi ile hareket etmiyorum. Bununla birlikte, siteye vakit harcadıktan bir süre sonra benim de aklıma acaba bu içeriklerden, en azından, sitenin yıllık giderini karşılayabilecek bir gelir elde edebilir miyim sorusu geçti. Bunun için de harekete geçtim ve şu adımları attım:
Öncelikle Buy Me a Coffee sitesi üzerinde bir üyelik açtım ve hesabımı buraya tanımladım. Super.so içerisinden widget kullanarak kendi sitemin sağ alt köşesine de kahve fincanını ekledim; ayrıca site içerisinde bir iki yere siteyi desteklemek için kahve ısmarlamalarını da istedim :) bunun mantığı, yaptığınız işi beğenen kişilerin, bu site üzerinden kredi kartını kullanarak size düşük tutarlı, 5.-UBD tutarında siteniz için ödeme yapması ve devamı için destek olması; bu sitenin istatistiklerine göre bugüne kadar 53 kişi bu kahve fincanına tıklamış, ancak henüz bir kahve ısmarlayan olmadı :) Sabırla bekliyorum ilk kim ısmarlayacak diye.
İkinci olarak, Google Ads üzerinden siteye reklam mı alsam diye düşündüm; ancak sitem, orjinal içerik incelemesinden geçemedi; ben de ısrarcı olmadım; inceleyeni de anlayışla karşılıyorum; tercümeler telif ihlali sıkıntısı yaratabilir; şimdilik bu seçeneği bir kenara koyuyorum.
Üçüncü olarak, bunun yerine Adsterra üzerinden reklam göstermek için üyelik aldım; bu site sorunsuz onayı verdi; ancak reklam türü ve yerleştirme seçimleri ilk bakışta çok hoşuma gitmedi; bu tür bir eklemenin, sitenin okunurluğunu bozmasını ve kullanıcıları rahatsız etmesini çok istemiyorum; bu konuda biraz daha vakit ayırıp bakacağım; belki hoşuma giden bir format bulup bu siteden reklam yayınlayabilirim; geri bildirime göre kaldırır ya da devam ederim.
Dördüncü olarak, Shortform başlığı altında görmüşsünüzdür, bu sitenin yöneticileri ile temasa geçip affiliate üyelik aldım; sitede de Shortform içeriklerini zaman zaman paylaşıyorum; ancak tam da döviz kurlarının patladığı bir zamana denk geldik ve Shortform içerikleri sadece İngilizce, yıllık üyelik bedeli de pek düşük değil; hal böyleyken pek bir hareket olmasını beklemiyordum, nitekim bu zamana kadar da olmadı :)
Son olarak, yurtdışında, Amazon Associates üyeliği aldım ve aktive ettim; https://kendimeyazilar.net/sekiler-krasyonlar-derlemeler/kosmak-uzerine-filmler adresindeki Amazon içeriklerinin tamamında bu affiliate linkler çalışıyor; ancak sorun şu ki sitemiz Türkçe ancak bu içeriklerin hepsi İngilizce ve hemen hepsi de koşu sporuna yönelik ve Prime Video üzerinde Türkiye’den ancak vpn ile izlenebilecek nitelikte; bu nedenle burayı görüntüleyen bir ziyaretçinin bunun üzerinden bir satın alma yapması zor; nitekim bunu da yapan bugüne kadar olmadı :) Malesef Amazon, bu programı sadece ABD ile Avrupa’da bir kaç ülkede çalıştırıyor; belki Türkiye’de de faal hale getirirse farklı içerik ve ürünler üzerinden deneyebilirim.
Sonuç olarak gördüğünüz üzere, bugüne kadar site üzerinden herhangi bir para kazanmış değilim :) Ama bunu dert etmiyorum çünkü bunu hedefleyerek yola çıkmadım; olsa iyi olur ama olmasa dert değil; bakalım ilk yılın sonuna geldiğimizde yine gelirimiz sıfır kalmaya devam edecek mi :) Bekleyip, görelim.
Evet, ilk ay için söyleyeceklerim genel olarak bu şekilde; umarım faydalı olmuştur; bu raporun benzerini, üç aylık aralıklarla yapmaya devam edeceğim; bir sonraki rapor 15 Aralık 2022’de; bekleyip görelim.
Bu arada aklınıza takılan bir husus olur da sormak ya da katkıda bulunmak isterseniz benimle her zaman aegeuss@yahoo.com adresinden temasa geçebilirsiniz.
Herkese iyi bir hafta sonu olsun.